Krooniseen lymfaattiseen leukemiaan (KLL) voi liittyä autoimmuunihemolyyttinen anemia eli AIHA. Tässä tilassa punasoluja hajoaa poikkeuksellisen paljon ja kehittyy syvä anemia. AIHA:sta kärsivien KLL-potilaiden hoito aloitetaan yleensä kortikosteroidihoidolla, minkä jälkeen voidaan siirtyä muihin hoitoihin.

Kortikosteroidit ovat elimistön tuottamia hormoneja, joita on olemassa useita tyyppejä. Kortikosteroidit ovat tehokkaita ja nopeavaikutteisia lääkkeitä, jotka hillitsevät tehokkaasti solujen jakautumista. Lisäksi kortikosteroideilla on huomattava merkitys säde- tai solunsalpaajahoidoista aiheutuvan pahoinvoinnin hoitamisessa.

Prednisoloni

Käyttöaiheet: Prednisolonia käytetään KLL:n hoidossa solunsalpaajiin yhdistettynä.

Annostelu: Prednisoloni otetaan suun kautta.

Toimintamekanismi: Kuten muutkin glukokortikoidit, prednisoloni sitoutuu tiettyyn glukokortikoidireseptoriin, jonka rakenne muuttuu. Tällöin prednisoloni-reseptorikompleksi pystyy tunkeutumaan solutumaan ja sitoutumaan glukokortikoidivaikutukselle alttiiseen geenin osaan. Tämä puolestaan vaikeuttaa solujen toimintaa.

Mahdolliset haittavaikutukset: Lyhytaikaisesti käytettynä prednisolonihoidolla ei yleensä ole merkittäviä haittavaikutuksia. Isot annokset voivat aiheuttaa unettomuutta.