Leukemian eri tyypit

Leukemioihin kuuluu useita hyvin erilaisia ja eri tavoin käyttäytyviä sairauksia. Yhteistä niille on, että veressä ja luuytimessä tai molemmissa on syöpäsoluja.

Akuutissa leukemiassa luuytimen valkosolujen esiasteet muuttuvat pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Valkosolut ovat verisoluja, jotka kuuluvat elimistön immuunijärjestelmään ja auttavat muun muassa torjumaan taudinaiheuttajia.

Kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa B-lymfosyytteja eli tietyn tyyppisiä valkosoluja kertyy liian suuri määrä luuytimeen, vereen ja imukudokseen, ja ne aiheuttavat haittoja. Sairauden aiheuttajaa ei tunneta.

Akuutit leukemiat

Akuutit leukemiat syntyvät ja etenevät yleensä melko nopeasti. Leukemiasolujen lisääntymisen, jakautumisen ja erilaistumisen säätely ei toimi normaalisti. Tämän seurauksena luuytimeen kertyy suuri joukko varhaiskantaisia valkosoluja eli blasteja. Etenkin akuutissa lymfaattisessa leukemiassa blastit saattavat kertyä luuhun, ihoon tai muualle elimistöön ja muodostaa kasvaimia. Akuuteissa leukemioissa on ensiarvoisen tärkeää käynnistää hoito mahdollisimman nopeasti.

Krooniset leukemiat

Krooniset leukemiat etenevät hitaasti, ja potilas voi olla pitkään oireeton, vaikka verikokeiden perusteella leukemia on jo havaittavissa. Kroonisessa leukemiassa syöpäsolut muistuttavat enemmän valmiita tai kypsiä valkosoluja kuin akuutissa leukemiassa. Kroonisen myelooisen ja kroonisen lymfaattisen leukemian hoidot eroavat suuresti toisistaan.